De rechter heeft een vereffenaar benoemd
Een door de rechtbank benoemde vereffenaar heeft als taak de nalatenschap te beheren en te vereffenen. Daartoe is hij met uitsluiting van de erfgenamen bevoegd. Wat zijn de spelregels?
Onze gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan u adviseren als u als vereffenaar, erfgenaam, legataris, legitimaris of schuldeiser te maken krijgt met een vereffening. Ook kan hij u bijstaan in juridische procedures over de vereffening. Hieronder worden alvast enkele termen toegelicht en mogelijke vragen over de vereffening van een nalatenschap besproken.
De vereffenaar moet een lijst van de door hem erkende en betwiste vorderingen neerleggen
De vereffenaar roept de schuldeisers op hun vorderingen in te dienen. De vereffenaar moet zo spoedig mogelijk na het verstrijken van de termijn voor de indiening van de vorderingen een lijst ter inzage leggen waarop de door hem erkende en betwiste vorderingen met eventuele aanspraken op voorrang vermeld staan.
De uitdelingslijst bij de vereffening van nalatenschappen
De door de rechtbank benoemde vereffenaar is verplicht binnen zes maanden, nadat de voor het indienen van de vorderingen, gestelde tijd is verstreken, rekening en verantwoording af te leggen en een uitdelingslijst bij het kantoor van de boedelnotaris of, als er geen boedelnotaris is, bij de griffie van de rechtbank te deponeren.
Bekendmaking van de deponering van de uitdelingslijst
De vereffenaar dient openlijk bekend te maken dat hij de uitdelingslijst heeft gedeponeerd. Hiernaast zendt de vereffenaar een brief aan de erfgenamen, de legatarissen en iedereen die zich als schuldeiser heeft aangemeld om die te informeren over het feit dat de uitdelingslijst is gedeponeerd.
Recht op inzage van de door de vereffenaar gedeponeerde uitdelingslijst
Iedereen heeft recht op inzage, dus niet alleen de schuldeisers die hun vordering hebben ingediend. De reden is dat ook anderen die hun vorderingen nog niet hebben ingediend een inschatting moeten kunnen maken of het loont om verzet tegen de uitdelingslijst aan te tekenen.
Verzet tegen de uitdelingslijst van de vereffenaar
Verzet tegen de uitdelingslijst van de vereffenaar moet worden aangetekend door middel van een met redenen omkleed bezwaarschrift binnen een maand na de openlijke bekendmaking. Als er niet tijdig verzet wordt aangetekend, wordt de uitdelingslijst verbindend.
Mogelijkheden tot verhaal nadat de uitdelingslijst verbindend is geworden
Nadat de uitdelingslijst verbindend is geworden keert de vereffenaar uit op basis van deze verbindend geworden uitdelingslijst. Het te laat indienen van vorderingen heeft als gevolg dat de schuldeiser zich behalve op de erfgenamen die zuiver hebben aanvaard, slechts kan verhalen op de alsdan nog onverkochte goederen en op het saldo van de nalatenschap.
Sommige schuldeisers van de nalatenschap hebben ook recht op verhaal tegen legatarissen
Sommige schuldeisers die niet voldaan zijn, hebben ook nog een recht van verhaal tegen legatarissen als die wel een uitkering hebben ontvangen en niet voldoende goederen voor verhaal aanwijzen. Let er wel op dat dit recht op verhaal tegen legatarissen binnen drie jaar na het verbindend worden van de uitdelingslijst vervalt.
Vooralsnog niet opeisbare vorderingen van legitimarissen
Sommige vorderingen van legitimarissen worden niet op de lijst vermeld omdat die nog niet opeisbaar zijn.
Die legitimarissen kunnen, als de niet op de lijst vermelde vordering opeisbaar wordt, zich, behalve op de erfgenamen die zuiver hebben aanvaard, verhalen op onverkochte goederen, op het saldo van de nalatenschap of op legatarissen die wel uitbetaald hebben gekregen. Verder is er een mogelijkheid om de echtgenoot of in sommige gevallen een levensgezel tot betaling aan te spreken, ook als die de nalatenschap beneficiair heeft aanvaard.
Heeft u vragen over de uitdelingslijst en verhaalsmogelijkheden bij een vereffening van een nalatenschap of wilt u uw vordering door een rechter laten vaststellen, neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaat erfrecht om een en ander op ons advocatenkantoor te Breda te bespreken.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17