Schulden en een eigen woning. Is er dan wel schuldhulpverlening mogelijk?

Een veelgehoord geluid is dat als men schulden heeft én een eigen woning, schuldhulpverlening of schuldsanering niet mogelijk is. Eigen woningbezitters krijgen vaak, geheel onterecht, van de gemeente te horen dat ze niet geholpen kunnen worden zolang de woning nog niet verkocht is. Dit klopt echter niet. RST Advocaten in Breda legt u graag uit hoe dit zit en welke mogelijkheden er voor u zijn.

Wél schuldhulpverlening met een eigen woning

Eigen woningbezitters krijgen vaak van de gemeente te horen dat ze niet geholpen kunnen worden zolang de woning nog niet verkocht is. Aangegeven wordt dan dat de omvang van de schuldenlast nog niet vaststaat, omdat de woning nog niet is verkocht. Dit, in verband met een mogelijke restschuld aan de hypotheekverstrekker. Ook bij een eventuele overwaarde kan de gemeente u dit tegenwerpen. Indien u in een dergelijke situatie verkeert is het dus belangrijk te weten dat het enkele feit dat u een eigen woning heeft, géén belemmering hoeft te vormen om hulp te krijgen bij het oplossen van uw schuldenlast. Rechters hebben dit in de afgelopen jaren vaker bevestigd en daarbij aangegeven dat ook toelating tot de WSNP gewoon mogelijk is als een eigen woning nog niet is verkocht. 

Wat te doen tegen de beslissing van de gemeente?

Als de gemeente uw aanvraag voor schuldhulpverlening afwijst, houdt dit in dat de gemeente een beslissing heeft genomen in de vorm van een besluit/beschikking. Het is mogelijk hiertegen bezwaar en beroep in te stellen, net zoals dit mogelijk is bij bijvoorbeeld een aanslag gemeentelijke belastingen of een WOZ-beschikking. Die beslissing van de gemeente moet dan wel op schrift staan (wat ook in de vorm van een e-mail kan zijn). Bij een bezwaar wordt er vaak een stuk zorgvuldiger beoordeeld, wat ertoe kan leiden dat uw verzoek voor schuldhulpverlening alsnog wordt toegewezen. Bij een negatieve beslissing op het bezwaar is er dan uiteraard nog altijd de mogelijkheid van beroep.

Hulp en advies bij afwijzing aanvraag schuldhulpverlening?

Onze specialisten bij RST Advocaten in Breda weten als geen ander waar op gelet moet worden bij het beoordelen van een aanvraag voor schuldhulpverlening. Wij kijken dan ook graag met u mee in de door de gemeente genomen beslissing en helpen u graag bij het opstellen van een bezwaar- of beroepschrift. Laat u goed informeren en maak een afspraak voor juridisch advies over schuldsanering.

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
KvK 20123209

T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl

Pin It on Pinterest

Share This