Hoe kunt u verjaring van uw vordering voorkomen?

Stel: u heeft nog iets te vorderen van een andere partij. Zo’n vordering verjaart op een zeker moment. Dat betekent dat u de vordering niet meer in kunt stellen. Om uw rechten niet te verliezen moet u ervoor zorgen dat de vordering op tijd is ingesteld of dat u de verjaring stuit. Door stuiting van verjaring gaat een nieuwe verjaringstermijn lopen en heeft u meer tijd voor het instellen van de vordering. Verjaring en stuiting daarvan komt vaak erg nauw. RST advocaten kan u hierover juridisch adviseren en uw vordering zeker stellen.

Verjaringstermijnen

De wet kent verschillende verjaringstermijnen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • vordering tot nakoming: 5 jaar nadat deze opeisbaar is geworden;
  • vordering tot schadevergoeding: 5 jaar vanaf het moment dat u bekend bent met de schade en de daarvoor aansprakelijke persoon;
  • uitvoerbaarheid van een vonnis: 20 jaar.

De wet kent hierop veel uitzonderingen voor specifieke situaties of vorderingen. Een advocaat van RST advocaten kan u adviseren over de verjaringstermijn die van toepassing is op uw vordering en wanneer die verjaringstermijn is gestart.

Stuiting van verjaring

Om te voorkomen dat uw vordering verjaart, kunt u de verjaring stuiten. Door het starten van een procedure bij de rechtbank wordt verjaring altijd gestuit. Bent u nog niet zover, dan kunt u de verjaring ook stuiten door het versturen van een brief met een schriftelijke aanmaning. In sommige gevallen moet dit binnen 6 maanden worden gevolgd met een procedure. Het is belangrijk om in deze brief specifiek aan te geven om welke vordering het gaat. Daarnaast stelt de wet juridische eisen aan een stuitingsbrief. Zeker zijn dat uw vordering goed is gestuit? RST advocaten helpt u hier graag bij.

Juridisch advies bij dreigende verjaring?

Heeft u te maken met een dreigende verjaring? Een gespecialiseerde advocaat van onze sectie ondernemingsrecht kan u hierover juridisch advies geven, is praktisch en denkt mee in oplossingen. En waar procederen noodzakelijk is, verleent onze advocaat u juridische bijstand in een procedure.

 

Bij vragen over verjaring en stuiting van de verjaring kunt u contact opnemen met één van onze advocaten ondernemingsrecht. Wilt u liever uw zaak op ons advocatenkantoor in Breda bespreken, dan staat de koffie voor u klaar.

 

 

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
KvK 20123209

T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl

Pin It on Pinterest

Share This