Terugvorderen eigendommen bij faillissement
U heeft net goederen geleverd en kort daarna gaat de afnemer failliet. Wat kunt u doen om die goederen terug te halen of terug te vorderen bij faillissement? Vraag onze advocaat faillissementsrecht om juridisch advies of juridische bijstand om de door u geleverde zaken terug te halen bij de curator.
Verschillende situaties bij faillissement
Er zijn diverse situaties te onderscheiden:
- De goederen zijn uw zuivere eigendom: u verhuurt deze (ook operational lease), hebt ze bijvoorbeeld uitgeleend, in bruikleen gegeven of in consignatie gegeven of u hebt uw eigendommen om een andere reden op locatie van failliet staan. Ook valt te denken aan huurkoop of financial lease.
- De goederen zijn uw eigendom gebleven omdat u een eigendomsvoorbehoud in uw algemene voorwaarden hebt opgenomen.
- De goederen zijn eigendom geworden van de failliet maar de koopsom daarvoor is nog niet voldaan.
Zuivere eigendom:
Wanneer sprake is van reële eigendom zal de curator de eigendommen moeten teruggeven. U kunt daarom verzoeken bij de curator onder aantoning van uw eigendom. Houd er rekening mee dat voor huur en operational lease speciale regels bestaan. Daarvoor geldt een opzegtermijn van 3 maanden waarvoor geldt dat de huurpenningen over de opzegtermijn een boedelschuld zijn die een hoge rang heeft in het faillissement.
Goederen onder eigendomsvoorbehoud
De curator dient ook een eigendomsvoorbehoud te respecteren en de daaronder vallende eigendommen op eerste verzoek aan de eigenaar vrij te geven. Dat kan anders zijn wanneer het om zogenaamde bodemzaken gaat (bijvoorbeeld inventariszaken of machines). Het kan zijn dat de fiscus bodembeslag op die goederen heeft gelegd, in welk geval de curator de goederen niet zal vrijgeven. Dan zult u in verzet moeten komen bij de Fiscus. U kunt daar juridisch advies over vragen aan een advocaat van onze sectie Faillissementsrecht.
Recht van reclame; goederen zijn onlangs geleverd maar nog niet betaald
Wanneer de geleverde goederen wel juridisch zijn geleverd en dus eigendom zijn geworden van de failliet maar nog niet zijn voldaan, dan kunt u het recht van reclame inroepen. Dat dient schriftelijk te gebeuren en binnen de hieronder genoemde termijn die u het beste uitkomst:
- binnen 6 weken na de uiterste betaaldatum; en
- binnen 60 dagen nadat de goederen aan de failliet zijn afgeleverd.
Verder moeten de zaken zich nog in dezelfde (onbewerkte of onverwerkte) staat bevinden als bij de aflevering en zij moeten zich nog onder de failliet bevinden.
Met het inroepen van het recht van reclame wordt de koopovereenkomst ontbonden en komt de eigendom terug bij u als leverancier. De curator heeft dit te respecteren en dient de zaken terug te geven.
Afkoelingsperiode
Het kan zijn dat de curator een afkoelingsperiode heeft laten gelasten. Binnen die periode van doorgaans 2 maanden kan niemand eigendommen opeisen. Dat wil niet zeggen dat dat recht verloren gaat en dat de curator de goederen vrijelijk kan gebruiken of verbruiken, maar een dergelijke periode is bedoeld om de curator te laten inventariseren wie waar recht op heeft. Gedurende een afkoelingsperiode kan een schuldeiser vragen aan de rechter-commissaris in het faillissement om voor zijn eigendommen een uitzondering te maken. Dat moet goed gemotiveerd gebeuren.
Een advocaat van onze sectie Faillissementsrecht kan u juridisch advies geven of juridisch bijstaan bij discussies met de curator over een afkoelingsperiode.
Juridisch advies bij het terughalen van uw eigendommen bij faillissement
Wilt u uw goederen terughalen in een faillissement. Is er sprake van huur, huurkoop, eigendomsvoorbehoud, bruikleen of andere reële eigendom of wilt u uw recht van reclame inroepen? Een advocaat van onze sectie Faillissementsrecht spreekt de taal van de curator en kan u juridisch bijstaan of juridisch advies geven over hoe te handelen. Neem vrijblijvend contact op en kom even langs op ons advocatenkantoor in Breda.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement
Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17