Beschermingsbewind of WSNP?
In de laatste jaren wordt de term beschermingsbewind als oplossing voor uw schulden veel gebruikt. Zowel bij beschermingsbewind als bij WSNP wordt een bewindvoerder benoemd. Maar wat zijn nu de verschillen?
Indien u schulden heeft kunt u naar de kantonrechter stappen om onder bewind te worden gesteld. Dit gebeurt middels een door u ingediend verzoek en de kantonrechter zal dit beoordelen en tenslotte uitspraak doen. Vanaf de datum dat u onder bewind bent gesteld betekent dit juridisch dat u het beheer heeft verloren over uw gehele vermogen. Er wordt een beschermingsbewindvoerder benoemd die zorgdraagt voor het betalen van de vaste lasten en regelingen treft en de contacten onderhoudt met de schuldeisers. U ontvangt wekelijks een x bedrag voor voeding en kleding (zgn. weekgeld). Jaarlijks legt de beschermingsbewindvoerder rekening en verantwoording af aan de kantonrechter. Een onderbewindstelling is niet specifiek aan een looptijd of termijn gekoppeld.
Bij een WSNP wordt ook een bewindvoerder benoemd, maar dit wordt gedaan door de rechter-commissaris. De WSNP-bewindvoerder heeft vanaf het moment dat u bent toegelaten tot de WSNP de beschikking over heel uw vermogen, maar u behoudt de beschikking over een deel van uw inkomen tot aan de hoogte van het vrij te laten bedrag. Van het vrij te laten bedrag dient u maandelijks rond te komen. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten. U ontvangt geen weekgeld. De WSNP-bewindvoerder staat onder toezicht van de rechter-commissaris en legt aan het einde van de WSNP rekening en verantwoording af aan de rechter-commissaris.
Heeft u meer vragen over beschermingsbewind of over WSNP of wilt u meer informatie, neem gerust contact op met het team van RST Advocaten.
Specialismen
Ook interessant
- RST bedrijfsscan
- RST abonnement

Locatie Amsterdam
KvK 20123209
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda
Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam
E rst@rst.nl
T +31 (0)20 854 60 17