Het eigendomsrecht

Als eigenaar kunt u uw eigendom gebruiken, verhuren of verkopen. Ook kunt u er een beperkt recht op vestigen en mag u beslissen wie er nog meer gebruik mag maken van uw eigendom. Maar wanneer bent u nou precies een eigenaar? Wat zijn de gevolgen van eigendom? Wat zijn uw rechten en plichten als eigenaar?

 

Waarvan kunt u eigenaar zijn?

Het eigendomsrecht wordt in de wet beschreven als het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Een zaak is een: voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object (lees: een object dat je kan aanraken). Dit is onder te verdelen in roerende en onroerende zaken.

 

Hoe wordt u eigenaar?

Er zijn verschillende manieren om eigendom te verkrijgen. De meest voor de hand liggende manier is kopen. Ook kunt u eigenaar worden door bijvoorbeeld vinding, schatvinding, natrekking, vermenging, zaakvorming, vruchttrekking, erfopvolging , of het verstrijken van tijd.

 

Wanneer bent u geen eigenaar?

Wanneer u de huurder bent van een huis, dan bent u nadrukkelijk geen eigenaar. Ook bij een recht van erfpacht ben u geen eigenaar.

 

Wat zijn uw rechten als eigenaar?

In principe kunt u uw eigendom gebruiken zoals u wilt, zolang u het recht niet misbruikt en niet onrechtmatig handelt. Een belangrijk recht van een eigenaar is het recht van revindicatie: het recht om uw eigendom terug te krijgen als iemand anders uw eigendom zonder recht houdt. Het voordeel van het recht van revindicatie is dat het geldt ongeacht een mogelijk faillissement van degene die de zaak heeft.

 

Wat zijn uw plichten als eigenaar?

Er kunnen beperkingen rusten op de vrijheid van de eigenaar om met zijn zaak te doen wat hij wil. Zo kunnen er rechten van anderen verbonden zijn aan het eigendom, denk aan huurders in een huis of een vruchtgebruiker van een auto. Daarnaast zijn er ook wettelijke voorschriften en regels van ongeschreven recht die het gebruik van het eigendom kunnen beperken. Denk hierbij aan regels uit het burenrecht, publiekrechtelijke wetgeving zoals de Wet op de Ruimtelijke ordening en de Erfgoedwet en het niet mogen plegen van een onrechtmatige daad. Een gespecialiseerde advocaat van ons team Vastgoedrecht adviseert u graag over uw rechten en plichten als eigenaar.

 

Wat zijn de rechten en plichten van een appartementseigenaar?

Voor de eigenaar van een appartementsrecht gelden specifieke rechten en plichten. Zie daarvoor deze pagina.

 

Kunt u als eigenaar aansprakelijk worden gesteld?

Ook kunt u als eigenaar van een zaak aansprakelijk worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u een lekkage heeft gehad in een privé gedeelte van uw appartement en er daardoor schade is ontstaan bij uw onderbuurman. Een ander voorbeeld is schade die is veroorzaakt door de loszittende dakpannen van uw woning; dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd.

 

Juridisch advies over uw rechten en plichten als eigenaar

Wilt u graag weten wat uw rechten en plichten zijn met betrekking tot uw eigendom of dat van een ander? Of heeft u een geschil over eigendom dan wel de aansprakelijkheid daarover? Een gespecialiseerde vastgoed advocaat van RST advocaten te Breda kan u hierover juridisch advies geven, is praktisch en denkt mee in oplossingen. En waar procederen noodzakelijk is, verleent onze advocaat u juridische bijstand in een procedure. Aarzel dus niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek!

 

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
KvK 20123209

T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl

Pin It on Pinterest

Share This