Corona en schuldhulpverlening voor zzp’ers

 

Het coronavirus betekent voor veel zzp’ers directe problemen. Als zzp’er kunt u in de knel komen omdat bijvoorbeeld opdrachten worden opgeschort of afgezegd.

Als uw financiële situatie het niet mogelijk maakt dit alles te overbruggen, kunt u zomaar versneld behoefte hebben aan schuldhulpverlening om te kijken of een regeling met uw schuldeisers mogelijk is. Daar waar gemeentes in deze omstandigheden langere wachttijden hebben, kunt u bij ons meteen terecht.

Neem hiervoor contact op met Isabelle Kwetters (06-45694206).

Vanwege de coronacrisis kan ik niet bij mijn gemeente terecht voor schuldhulpverlening; wat kan ik doen om toch snel geholpen te worden?

Indien het vanwege uw schuldenlast nodig is dat er op korte termijn een schuldhulpverleningstraject wordt opgestart en dit niet kan wachten totdat de coronamaatregelen voorbij zijn, dan is het belangrijk te weten dat ook andere partijen dan gemeenten schuldhulpverlening voor u kunnen uitvoeren. Welke partijen bevoegd schuldhulpverlening kunnen uitvoeren, staat in artikel 48 van de Wet op het consumentenkrediet. Hierin staan, naast gemeenten en gemeentelijke kredietbanken, ook advocaten en WSNP-bewindvoerders genoemd. Zij kunnen u doorgaans meteen helpen, zonder dat er een wachttijd is vanwege de coronamaatregelen.

Omdat ik zzp’er ben, geeft de gemeente aan dat ik sowieso niet terecht kan voor schuldhulpverlening; wat kan ik dan nog doen?

Dat u als zzp’er dus met een eenmanszaak niet met uw schulden geholpen kunt worden, klopt niet. Ook is het niet zo dat als een minnelijk schuldentraject niet zou slagen, u met een eenmanszaak de WSNP niet in kunt. Oók ondernemers kunnen namelijk gewoon tot de WSNP worden toegelaten. Daarom is het belangrijk te weten dat als u bij de gemeente wordt weggestuurd of als daar uw aanvraag voor schuldhulpverlening wordt afgewezen, u nog andere partijen kunt benaderen voor hulp.

Uit artikel 48 van de Wet op het consumentenkrediet volgt dat ook advocaten en WSNP-bewindvoerders dit kunnen. Doorgaans kunnen zij, door hun expertise, u ook meer maatwerk bieden. Omdat alle insolventieadvocaten van ons kantoor ook curator of WSNP-bewindvoerder zijn, kunt u bij ons bij uitstek terecht voor schuldhulpverlening en/of juridisch advies hieromtrent.     

Vanwege de coronacrisis heb ik een huurachterstand. Ik dreig nu mijn huis uit te worden gezet; wat kan ik doen?

Als u door schulden en een daardoor ontstane huurachterstand dreigt uit uw huis te worden gezet, dan is het mogelijk de woningontruiming tegen te houden. Een woningontruiming zal een schuldhulpverleningstraject namelijk slechts bemoeilijken. Met het indienen van een zogenaamd moratoriumverzoek kan aan de rechtbank worden gevraagd om de woningontruiming voor de duur van het schuldhulpverleningstraject te verbieden, zodat in ieder geval het schuldhulpverleningstraject tot een goed einde kan worden gebracht met eventueel doorleiding naar de WSNP. Een dergelijk verzoek kan op toevoegingsbasis voor u worden gedaan (gesubsidieerde rechtsbijstand).

Voorwaarde is dat de lopende huurverplichtingen wel worden betaald en dat de kantonrechter dus eerder de huurovereenkomst heeft ontbonden, op grond waarvan inmiddels woningontruiming dreigt.

Ook voor de volgende dreigende situaties kan een dergelijk moratoriumverzoek worden gedaan: afsluiting van gas, elektriciteit of water en opschorting van de ziektekostenverzekering.

Wilt u meer weten, neem dan contact op!

Ik zit in een schuldhulpverleningstraject bij mijn gemeente. Omdat één of meerdere schuldeisers weigeren akkoord te gaan, zegt mijn gemeente dat ik dan de WSNP in moet. Is er nog een andere mogelijkheid om er uit te komen met mijn schuldeisers?

Als tijdens een schuldhulpverleningstraject het voor u maximaal haalbare is aangeboden aan de schuldeisers en één of meer schuldeisers desondanks weigeren met het aanbod akkoord te gaan, dan is er nog de mogelijkheid om de rechtbank te verzoeken een zogenaamd dwangakkoord uit te spreken. De rechtbank maakt dan een belangenafweging en beoordeelt of de betreffende schuldeisers in redelijkheid wel tot weigering hadden mogen komen. Als de rechtbank vindt van niet, dan kan een weigerende schuldeiser door oplegging van een dwangakkoord worden gedwongen alsnog mee te gaan in het aangeboden akkoord. En als dat lukt, dan hoeft u niet te worden doorgeleid naar de WSNP. Zeker in het geval u ondernemer bent, zal uw voorkeur hiernaar uitgaan.

Wilt u meer weten hierover, neem dan contact op!

Juridisch advies tijdens Corona

Met al uw juridische vragen tijdens de coronacrisis helpen wij u graag. Een oriënterend/vrijblijvend gesprek met één van onze advocaten/curatoren brengt u vaak al veel rust!
U kunt ons natuurlijk ook bellen 076 5220511

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
KvK 20123209

T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl

Pin It on Pinterest

Share This