De vordering op mijn wederpartij is toegewezen door de rechter. Wat zijn de vervolgstappen?

U heeft een vonnis ontvangen waarin uw wederpartij veroordeeld is tot het betalen van een vordering. Na een lange periode van sommaties en procedures is er dan eindelijk zicht op betaling. Althans, als uw wederpartij verhaal biedt. Wat zijn uw opties als u niet op de hoogte bent van de verhaalsmogelijkheden van de ander? Een advocaat van ons team ondernemingsrecht legt u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

 

De inlichtingenplicht

De wet legt een inlichtingenplicht op aan de schuldenaar. Zodra de deurwaarder verlof heeft om beslag te leggen, dan geldt deze verplichting voor uw wederpartij. Dat is altijd het geval als u een executoriale titel, zoals een vonnis, ontvangen heeft. Maar ook als u verlof heeft gekregen van de voorzieningenrechter om conservatoir beslag te leggen op periodiek inkomen, kan de deurwaarder een opgave van de verhaalsmogelijkheden vragen.
De schuldenaar moet informatie verschaffen over zijn/haar loon en andere periodieke inkomsten zoals uitkeringen en pensioen, maar ook over alle andere gegevens die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de beslagvrije voet. Denk aan huur, dividend en rente.

Goed om te weten: er dient ook informatie gegeven te worden over buitenlandse bronnen van inkomsten.

Niet alleen de schuldenaar zelf kan verplicht worden om de gegevens aan de deurwaarder te geven. Ook een partner waarmee de schuldenaar in gemeenschap van goederen gehuwd is, kan gevraagd worden om aan de informatieverplichting te voldoen. Deze manier om verhaalsinformatie in te winnen strekt zich zelfs nog verder uit. De deurwaarder kan namelijk aan een ieder van wie hij vermoedt dat deze aan de schuldenaar periodieke betalingen verricht of schuldig is, vragen of dat zo is. Hierbij kan u bijvoorbeeld denken aan de belastingdienst voor wat betreft bepaalde uitkeringen.

 

Een bruikbare ingang. Maar wat als het niet werkt?

Wat als de schuldenaar niet aan zijn verplichting om inlichtingen te verstrekken voldoet? Een efficiënte mogelijkheid om de schuldenaar hiertoe te dwingen is een kort geding procedure. In die procedure wordt nakoming van de verplichting gevorderd. Over het algemeen neemt een kort geding procedure enkele weken tot een paar maanden in beslag. Een andere optie is het aanvragen van het faillissement van de schuldenaar. Hiervoor zal u echter op de hoogte moeten zijn van nog een andere schuldeiser als steunvordering.

 

Juridisch advies over het achterhalen van verhaalsmogelijkheden en het leggen van beslag?

Bent u op zoek naar een manier om uw vordering te incasseren? Een advocaat van ons team ondernemingsrecht kan u adviseren over de verschillende opties en zo nodig een procedure voeren. Maak gerust een afspraak op ons advocatenkantoor in Breda, waar onze advocaat u juridisch advies kan geven onder het genot van een kopje koffie.

Ook interessant

  • RST bedrijfsscan
  • RST abonnement

 

Postbus 1019, 4801 BA Breda
Fatimastraat 5, 4834 XT Breda
T +31 (0)76 522 05 11
F +31 (0)76 522 09 55
E rst@rst.nl
KvK 20123209

 

Locatie Breda




Locatie Amsterdam


KvK 20123209
Postbus 1019
4801 BA Breda
Fatimastraat 5
4834 XT Breda

Olympisch Stadion 24-28
1076 DE Amsterdam

E rst@rst.nl
T +31 (0)76 522 05 11




T +31 (0)20 854 60 17

Pin It on Pinterest

Share This