Laatst belde een cliënt mij dat zijn vader is overleden en dat hij geen idee heeft of er iets te erven viel. Hij dacht eerst te zijn onterfd, maar dat bleek niet het geval te zijn. Ik wist hem te vertellen dat zijn vader geen testament had en dat het onterven van een kind alleen bij testament mogelijk is.

Cliënt meldde zich toen gelijk bij zijn zus en vroeg haar hem kopieën van de bankafschriften van vader te geven. Dit ging niet zonder slag of stoot en met een reden. Tot zijn verbazing zag cliënt op een bankafschrift een saldo staan van € 11.345,80 en op het andere een saldo van € 2.360,-. Dit strookte niet met hetgeen zijn vader hem zo’n twee jaar geleden had verteld, namelijk dat hij in totaal zo’n € 150.000,- op zijn bankrekeningen had staan!

Cliënt had het vermoeden dat zijn zus, die met een verbouwing van haar woning bezig is, het bankpasje van vader niet alleen gebruikte voor de boodschappen voor haar vader, maar waarschijnlijk ook voor het aanschaffen van bouwmaterialen.

De zus ontkende eerst in alle toonaarden en weigerde verdere informatie te geven. Cliënt moest zich maar “met zijn eigen zaken bemoeien”. Na sommatie om oudere bankafschriften te verstrekken en aankondiging van een procedure, kreeg cliënt de beschikking over de andere bankafschriften. Het vermoeden van cliënt werd bevestigd. Het verhaal van de zus werd daarna ineens dat vader haar de bedragen had geschonken door haar toestemming te gegeven het pasje te gebruiken als zij echt iets nodig zou hebben.

Cliënt belde mij, bedankte mij voor de bijstand en vroeg mij het dossier te sluiten. In zijn beleving was weg is weg. Ik nodigde cliënt toen uit voor een vervolg gesprek op kantoor en legde hem uit dat bij dit soort zaken schenkingen kunnen worden vernietigd als er aanwijzingen zijn voor misbruik van omstandigheden en dat de bewijspositie dan in een keer omdraait. Ik legde hem uit dat zijn zus in een procedure dan moet bewijzen dat er geen sprake is geweest van misbruik.

Na correspondentie over en weer is de kwestie gelukkig voor cliënt uiteindelijk zonder een procedure geregeld.

Het blijkt weer. Het begint vaak met een vermoeden. Na het vermoeden moet op zoek worden gegaan naar stukken om de vermoedens te bevestigen. Zijn de stukken ontvangen, dan kun je de belangen afwegen en verdere koers bepalen. Bij RST advocaten begeleiden wij u graag in dat traject.

Bij vragen kunt u contact opnemen met één van onze advocaten erfrecht. Wilt u liever uw zaak op ons advocatenkantoor in Breda bespreken, dan staat de koffie voor u klaar.

Pin It on Pinterest

Share This