De telefoon ging en ik werd doorverbonden. Meneer: “ik zoek een advocaat die mij kan helpen met het erfrecht. Ik ben even aan het googelen geweest, maar kom er zelf niet helemaal uit. Het zit zo: mijn vader had een schildersbedrijf. Samen met mijn twee broers zijn wij de drie erfgenamen van mijn vader. Het bedrijf is vorig jaar voor een mooi bedrag verkocht. Ik heb jarenlang zo goed als gratis in het bedrijf gewerkt. Het bedrijf heb ik als het ware mee opgebouwd. Mijn broers wonen allebei in België. Die zag ik alleen met verjaardagen of als zij weer iets van pa nodig hadden.

Ik dacht eerlijk gezegd dat mijn vader mij als zijn executeur zou aanwijzen, maar vreemd genoeg heeft hij in zijn testament één van mijn broers tot executeur benoemd. Mijn broer wist mij te vertellen dat er alleen geld op de bankrekeningen staat wat moet worden verdeeld. Mijn broers stellen voor de gelden op de bankrekeningen gewoon onder ons drieën te verdelen, zodat ieder evenveel krijgt. Ik vind dat oneerlijk, omdat ik als enige zoon jarenlang gratis keihard in het bedrijf heb gewerkt. Via Google kwam ik uit op “salaire differeniere” of zoiets. Heb ik recht op meer geld dan mijn broers?”

Ik heb de beller verteld dat de wet inderdaad de mogelijkheid geeft om uitgesteld loon (in het Frans “Salaire differé”) te krijgen in een situatie waarbij een kind van de erflater gedurende zijn meerderjarigheid arbeid heeft verricht in een bedrijf van erflater zonder dat er een passende beloning is betaald. Het gaat daarbij om een billijke vergoeding in de vorm van een som ineens. Die claim is een schuld van de nalatenschap.

Ik heb de beller verteld dat met dit soort zaken het beste resultaat bereikt wordt door overleg tussen de erven en dat er strenge eisen gelden voor toewijzing van dergelijke vorderingen. Je ziet in de praktijk dat dergelijke claims al vaak stranden op formaliteiten. De wet is onverbiddelijk: als er niet uiterlijk 9 maanden na het overlijden aanspraak op een som ineens wordt gemaakt, dan vervalt het recht om daarop aanspraak te maken. Bovendien geldt, ervan uitgaande dat tijdig de aanspraak is gemaakt, het recht binnen 1 jaar na het overlijden verjaart.

Het was even stil: “Oei….goed dat u dat zegt”. De beller zou proberen het alsnog onderling met de broers te regelen. Als hij er met zijn broers niet zou uitkomen, neemt hij weer contact met mij op. Ik heb hem tot nu toe niet meer gehoord. Een goed teken!

 

Juridisch advies nodig?

Neem gerust contact met ons op. Onder het genot van een kopje koffie op ons kantoor in Breda bespreken we graag met u de oplossingen.

 

Pin It on Pinterest

Share This