In een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2025:1724) werd een belangrijk besluit binnen een VvE van een woonzorgcomplex in Arnhem nietig verklaard. De reden? Onder meer drie ongeldige volmachten.
De VvE had een wijziging van de splitsingsakte aangenomen, waarmee de kostenverdeling zou verschuiven van breukdelen naar een gelijke verdeling per appartement. Hoewel 86% van de stemmen vóór leek, bleek dit percentage juridisch onhoudbaar: drie stemmen kwamen van volmachten die waren afgegeven aan het bestuur van de VvE. En precies daar ging het mis.
Volgens het hof is het bestuur geen natuurlijke of rechtspersoon, maar een orgaan van een rechtspersoon. Op grond van artikel 3:60 BW kan een volmacht alleen worden verleend aan een persoon of rechtspersoon – niet aan een orgaan. Met andere woorden: deze drie stemmen telden niet mee. Zonder hen was er onvoldoende meerderheid om de splitsingsakte te wijzigen. Gevolg: het besluit is nietig verklaard.
➡️ Wat betekent dit voor VvE’s?
• Wees uiterst zorgvuldig bij het verlenen en accepteren van volmachten.
• Een volmacht aan het bestuur is juridisch ondeugdelijk.
• Een stem uitgebracht op basis van zo’n volmacht is niet geldig – en kan een besluit onderuit halen.
Een technisch detail met grote impact. Deze uitspraak is een wake-up call voor alle VvE’s: een goed bedoelde maar juridisch ongeldige volmacht kan het fundament onder een besluit wegslaan.
Bij vragen of voor een vrijblijvend gesprek, neem gerust contact met ons op! Dit kan virtueel of bij ons op kantoor in Breda of Amsterdam.